Снимки: Reuters

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън отрече обвиненията, че е излъгал кралица Елизабет II във връзка с прекратяването на заседанията на парламента, като ги нарече "абсолютно неверни", пише вестник The Independent, цитиран от агенция "Фокус"

Премиерът се намира под огромен натиск да поднови заседанията в камарата, след като разсекретените документи, показващи възможните сценарии за страната при осъществяването на Брекзит без сделка разкриха "безпрецедентни" проблеми, с които Великобритания може да се сблъска ако това се случи.
Лейбъристката партия заяви, че документите разкриват наближаваща "катастрофа".

Попитан дали е излъгал Кралицата на Великобритания, за да получи разрешение за преустановяването на дейността на парламента за пет седмици, Джонсън отговори категорично, че не е лъгал.

"Абсолютно не. Висшият съд на Англия е съгласен с нас, но Върховният съд ще трябва да реши", заяви той.

"Парламентът ще има време преди и след срещите от високо равнище на 17 и 18 октомври, за да дебатира сделката за Брекзит", добави още премиерът. "Много се надявам, че ще постигнем сделка, както казах, на тази важна среща. Работи много здраво, обиколих европейските столици за да разговарям с нашите приятели", каза още Джонсън.

Представителят на Лейбъристката партия в Камарата на общините Джон Макдонъл призова отново за подновяване на парламентарните заседания, като добави, че сега това е дори по-важно с оглед на разкритията на документите за последствията от Брекзит.

"Попитахме за връщането на парламентарните заседания. Правителството вече загуби едно съдебно дело тази седмица, а Върховният съд може да вземе това предвид в делото следващата седмица“, заяви той.

„Сериозните последици от Брекзит без сделка бяха разкрити от документитие. Парламентът трябва да заседава сега“, заяви още Макдонъл.

Бившият член на Консервативната партия Доминик Грийв обвини правителството в противоконституционни действия и нарече нивото на щети върху Великобритания, цитирано от документите за последствията от Брекзит "безпрецедентно".

"Това е правителство, което в мирно време е съгласно да причини щети на британците, както е написано в документите", заяви Грийв.

"Нивото на щети е безпрецедентно. Не мога да си спомня за случай, в който съм виждал нещо подобно преди. Дори и ако сме готови за Брекзит без сделка, той ще бъде вреден и скъп", добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase