Снимка: Reuters

В по-нататъшна ескалация на напрежението с Кипър турският министър на отбраната Хулуси Акар изключи всяка вероятност Анкара да се откаже от статута си на гарант на острова и заяви, че ще продължи незаконните, според изданието дейности по сондиране там, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.4, цитирано от агенция "Фокус".

Турция, каза Акар, е гарант за Кипър и „ще продължи да използва това право, както е било в миналото“.
Той също така предупреди, че въоръжените сили на Турция са готови да направят „това, което е необходимо“, за да защитят правата на кипърските турци. "Турските въоръжени сили, както преди 45 години, когато проведоха мирната операция [нахлуването през 1974 г.], са близки до кипърските турци и са решени да защитават техните права и интереси.“

Системата на гаранциите е създадена, когато островът придобива независимост от Великобритания през 1960 г., а Гърция, Турция и Великобритания са определени като гарант.

Гърция и Кипър, и двете страни членки на Европейския съюз, отдавна призовават за прекратяване на системата, описвайки я като анахронична.

Въпреки това Акар каза, че усилията на някои страни да се отърват от Турция като гарант са „безрезултатни“. Той заяви това си по време на прием по повод Деня на турските въоръжени сили“, който също отбеляза 468 години от османското превземане на Кипър през 1571 г. и 61 години от основаването на турско-кипърската паравоенна група TMT. Турция установи военното си присъствие на Кипър след нашествието и окупирането на северната част на острова през 1974 година, припомня изданието.

Освен това Акар добави, че Турция е започнала сондажи в рамките на това, което тя определя като континенталния си шелф край бреговете на Кипър и че ще продължи да прави това в съответствие с международно право.
Той каза, че Турция е показала през последните 10 години, че е решена да продължи своите планове в Източното Средиземноморие. Онези, които възразяват срещу нейните действия, добави той, ще разберат какво означава това възможно най-скоро.

Междувременно, в коментари относно предполагаемия план на Турция за сондиране в гръцките териториални води край остров Кастелоризо, гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос заяви в четвъртък, че Гърция е готова.

"Ние сме запознати с тези сценарии и Министерството на отбраната подготвя начини за справяне с възможността турски изследователски кораб да се появи в нашите териториални води“, каза той пред радио Thema 104.6. "Във всеки случай мога да ви уверя, че няма да бездействаме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase