Снимка: Reuters, архив

Парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимостта на областта на 27 октомври, твърди в днешния си брой в. "Расон", цитиран от ТАСС.

Според изданието каталунският премиер Карлес Пучдемон и неговият заместник Ориол Жункерас са обсъдили ситуацията в автономната област и са се разбрали идната седмица да обявят излизането й от състава на Испания. Очаква се утре местният парламент да обяви дата за заседание в пълен състав, за да се провъзгласи независимостта.

Каталунските власти предприемат тази стъпка, след като вчера испанският премиер Мариано Рахой заяви, че задейства член 155 от конституцията, който не е прилаган никога досега. Така Мадрид иска да разпусне каталунското правителство и да се организират избори в областта до половин година.

Още по темата
Сенатът (горната камара на парламента) трябва да одобри предложените от правителството мерки на 27 октомври.
Вчера Пучдемон заяви, че ще поиска местният парламент да проведе заседание, посветено на "опита за ликвидиране на демокрацията" в Каталуния.

Също вчера в. "Конфиденсиал" съобщи, че Пучдемон подготвя едностранно провъзгласяване на независимостта на 23 октомври.

Според изданието все още не е известно по какъв начин ще бъде обявено отделянето от Испания. Не е изключено да бъде свикано спешно заседание на местния парламент за "анализ на сегашната политическа ситуация". Така каталунските власти искат да провъзгласят независимостта по-рано, отколкото Сенатът ще одобри мерките на централното правителство за ограничаване на автономията на областта. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase