Европейският парламент ще блокира споразумение по излизане на Великобритания от ЕС, ако не са защитени правата на гражданите на ЕС и на Великобритания, заяви председателят на институцията Антонио Таяни, цитиран от ТАСС.

"Главният ни приоритет е защитата на правата на гражданите, включително на британците в ЕС. Ако това не се случи, Европейският парламент ще се противопостави на каквото и да било споразумение", каза Таяни на пресконференция в Брюксел, където започна срещата на върха на лидерите на ЕС.

Във Великобритания живеят около 3,2 милиона граждани от други страни на ЕС, а в ЕС живеят 1,2 милион британци.

Премиерът Бойко Борисов изрази очакването, че на заседанието на Европейския съвет днес и утре в Брюксел няма да бъде постигнато съгласие по въпроса с преговорите с Великобритания.

Консенсус няма да има, коментира той пред български журналисти. Разводът винаги е проблем за децата и никога не носи щастие, особено когато става дума за пари, а в случая за това става въпрос. Най-много ще се радвам да не съм прав. Ако някой е оптимист, само мога да му се възхитя. Усещането ми е, че много трудно ще се разберем, добави той по повод преговорите с Лондон.

Правим всичко необходимо да се разграничим от емоциите и да вкараме прагматизъм във взимането на решения. В края на краищата Великобритания си тръгва от ЕС, за нас е важно бъдещето на ЕС, а след това на Великобритания, добави премиерът.

Той съобщи, че испанският премиер Мариано Рахой е запознал своите колеги с въпроса за Каталуния. Нашата позиция е да се спазва конституцията, уточни премиерът в отговор на въпрос. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase