Снимка: Reuters

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария заяви, че в писмото си до властите в Мадрид каталунският лидер Карлес Пучдемон не е дал задоволителен отговор на въпроса провъзгласил ли е всъщност независимост и има време до четвъртък да спази законите на Испания, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Саенс де Сантамария испанските власти са поискали ясен отговор с "да" или "не" от Пучдемон, нещо, което обаче според нея той не е направил.

"Не е много трудно да кажеш да или не. Именно това предполагаше зададеният въпрос и отговорът не би трябвало да е сложен", посочи още испанският вицепремиер пред репортери.

По думите й Пучдемон има време до четвъртък сутринта да се подчини, в противен случай го заплашва възможността Испания да задейства член 155 от конституцията, което ще позволи на централната власт да изземе част от правомощията на каталунската автономия.

Тя окачестви призива на Пучдемон за диалог като "неубедителен" и заяви, че мястото за разговори е испанският парламент.

Още по темата

Ройтерс уточнява, че срокът, с който каталунският лидер разполага, за да изясни позицията си, изтича в 10 ч. сутринта местно време в четвъртък.

Отговорът на каталунския лидер на призива на Мадрид да изясни дали е обявил независимост на Каталуния, не е валиден, заяви от своя страна испанският министър на правосъдието Рафаел Катала, цитиран от агенция ЕФЕ, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано днес Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой не даде ясен отговор дали е провъзгласил независимост на Каталуния миналата седмица и поднови призивите си за диалог.

Испанският премиер Мариано Рахой беше дал на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време /08.00 ч по Гринуич/ днес да изясни позицията си по независимостта, и до четвъртък - да промени да промени мнението си, ако настоява за независимост.

Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталония, ако сепаратисткият лидер избере независимостта. Испанското правителство заяви, че очаква от Пучдемон да отговори само с "да" или "не" и предупреди, че всеки двусмислен отговор ще бъде сметнат за потвърждение, че независимостта е била обявена.

В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталунски медии, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца. "Нашето предложение за диалог е чистосърдечно, независимо от всичко, което се случи", казва Пучдемон в писмото си, цитирано от Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase