Снимка: архив Reuters

В петък стана ясно, че турските пристанища няма да приемат кораби, плаващи под какъвто и да е флаг, които идват от Крим. Това действие беше определено от Съвета на федерацията като "неприятелска стъпка", пише руската агенция ТАСС.

Първият заместник председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета Франц Клинцевич коментира, че тази забрана може да накара Русия да коригира отношенията между двете страни, а това би се отразило на съвместните действия на двете страни в Сирия.

Още по темата

Клинцевич не коментира дали обтягането на отношенията ще засегне икономическите връзки между Русия и Турция. От лятото на 2016 година Анкара и Москва върнаха приятелския тон в разговорите си и активираха редица проекти, особено в енергетиката. В резултат започна строителството на "Турски поток" и се активизира строителството на АЕЦ "Аккую".

Турция поръча и доставката на ракетни системи С-400, което се приема с известно напрежение в НАТО.

В Москва разглеждат последните действия на Турция като желание да се позиционира на световната карта, особено след очевидното захлаждане в отношенията със САЩ. "Никой не се съмнява в способността на Турция да провежда политика, която да отговаря на техните интереси", категоричен е Клинцевич.

Сега Русия внимателно анализира действията на Турция и прави впечатление и още една мярка на турските власти - усложняване на вноса на руска пшеница, нерафинирано слънчогледово олио и други селскостопански продукти.

В Москва на този етап оценяват този ход като отговор на руската забрана за внос на домати. Ситуацията не трябва да бъде наричана конфликтна, обясни вицепремиерът Аркадий Дворкович и допълни, че са в постоянен контакт с Анкара по този казус, пише РИА Новости.

Отношенията между двете държави веднъж вече бяха тествани и оцеляха след убийстовото на руския посланик Андрей Карлов в Анкара в края на 2016 година.

Последната официална среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин беше в Анкара на 28 септември. Двамата откриха икономически форум, а сред основните теми, които бяха обсъдени, беше ситуацията в Сирия.

Тезата, че Анкара се опитва да покаже независимост, среща потвърждение и в заявките на турския президент в началото на октомври, че Турция няма нужда от членство в ЕС.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase