Снимка: БТА

Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимо, заяви говорител на испанското правителство, цитиран от Франс прес.

Още по темата

"Неявно обявяване на независимост, последвано от явно преустановяване, не е допустимо", каза говорителят.

"Правителството смята за недопустимо да се придава юридическа сила на закона за референдума, чието действие бе преустановено от Конституционния съд. Също така е недопустимо да се прави неявно изразено провъзгласяване на независимост, а след това то да се преустанови", казаха представителите на испанските власти.

Лидерът на опозицията в парламента на Каталуния заяви, че твърдението на регионалния лидер Карлес Пучдемон, че има мандат да обяви независимост от Испания е преврат и няма подкрепа в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Инес Аримадас от партия "Сиудаданос" заяви, че мнозинството каталунци се възприемат като каталунци, испанци и европейци и че те няма да позволят на регионални политици "да разбият сърцата им".

В речта си пред каталунския парламент премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че убедителната победа в спорния референдум за независимост от 1 октомври дава на правителството му основание да осъществи отдавнашното си желание да скъса многовековните връзки с Испания. По-малко от половината каталунци с право на глас участваха в референдума, отбелязва АП.

Пучдемон предложи на каталунския парламент да преустанови действието на деклариране на независимост, за да се даде време за диалог и призова испанското правителство да приеме посредничество в този политически спор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase