Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон може да е спечелил началото на битката за реформа на френската икономика, но националната стачка на работещите в държавния сектор утре, 10 октомври, ще засили натиска върху лидера, който се опитва да опровергае критиките, че е "президент на богатите", пише в свой анализ Ричард Лох от Ройтерс.

Внесени са уведомления за стачки в училища, болници, летища и правителствени служби. Утрешният протест срещу плановете да бъдат съкратени 120 000 работни места и да бъде намалена изплащаната сума при болнични ще бъде първият от десетилетие, зад който застават всичките 9 профсъюза, представляващи 5,4 милиона работещи в държавния сектор.

Макрон, който е на 39 години, се стреми да подобри репутацията си след седмица, в която отмени "данък богатство" и бе записан как прави безчувствен коментар за работници в завод, който изпитва финансови затруднения. Опонентите му коментираха, че той няма връзка с обикновените гласоподаватели.

Очаква се това да бъде масова мобилизация на трудещи се, каза Милен Жако, високопоставена представителка на най-големия френски профсъюз - умерената Френската демократична конфедерация на труда.

Макрон заявява, че френската икономика има нужда от премоделиране, за да привлече повече инвестиции и да намали разходите, като същевременно той се опитва да убеди Берлин, че Париж може да бъде надежден партньор, с който да направи европейската реформа.
Работещите в държавния сектор казват, че понасят основния удар от усилията на правителството да намали бюджетния дефицит.

Макрон пренебрегна десетки хиляди протестиращи - доста по-малко, отколкото в миналото - миналия месец, за да наложи трудовата реформа, която опростява правилата за наемане и дава повече правомощия на компаниите в определянето на условията на труд.

Държавните служители, пенсионерите и студентите не се предават, притеснени от предложените промени в пенсионната и осигурителната система. Досега профсъюзите не можеха да излязат с единна позиция.

Сред работещите има признаци за нарастващо вълнение в подкрепа на по-твърда позиция, особено от Френската демократична конфедерация на труда и "Форс увриер", които не участваха в стачките срещу трудовата реформа.
"Може да чуете (...) как редовите членове казват: "трябва да действаме, трябва да дадем различен отговор", заяви Норберт Рафолт пред синдикални лидери на събрание на Френската демократична конфедерация на труда.

Затворени училища, нарушени полети

Правителствените мерки, предвиждащи намаляване на помощта за жилищни разходи и повишаване на някои вноски за социално осигуряване, като същевременно се намалява корпоративният данък и се премахва "данък богатство", разгневиха социалистическата опозиция и предизвикаха атаки от леви медии.

Робин Худ крадеше от богатите, за да дава на бедните. Макрон е по-безсърдечен, по-безмилостен: той взима от най-бедните, за да даде на най-богатите, писа в коментатор в."Либерасион".

Центристкото правителство казва, че политиката му е балансирана и ще увеличи покупателната способност на домакинствата.

Искаме да създадем благосъстояние във Франция (...) като същевременно повишим покупателната способност на работниците и пенсионерите, каза близкият съратник на Макрон и председател на долната камара на френския парламент Франсоа дьо Рюжи в ефира на радио Европа 1.

Досега Макрон, чиято популярност спадна, откакто пое президентския пост през май, можеше да бъде по-спокоен, тъй като профсъюзите бяха разединени в реакцията си на неговата програма за всеобхватна реформа.

Някога Франция беше шампион по социални протести, като профсъюзите можеха да блокират сектори от икономиката и да накарат министри за дадат отговор. Стачките обаче станаха по-редки и имат по-слаб успех, а положителният отклик на призивите за протести намалява.

Във Франция през 2014 година компаниите са загубили заради стачни действия 81 дни на 1000 работници спрямо 300 дни в края на 90-те и над 1000 дни в края на 80-те, според правителствени данни. Не е ясно доколко стачката на служителите в държавния сектор утре ще наруши работата на училищата, транспорта, болниците и библиотеките.

Профсъюз на учителите каза, че почти половината от началните учители в Париж ще стачкуват, което ще доведе до затварянето на десетки училища. Авиационните власти помолиха авиокомпаниите да отменят една трета от полетите на летищата в страната заради очаквания недостиг на персонал. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase