Снимка: БТА

Московската полиция задържа днес участник в неразрешена проява в центъра на руската столица - на Пушкинския площад. Мъжът бе задържан, защото раздавал провокационни позиви, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални призова за протестни шествия в страната днес, когато е рожденият ден на президента Владимир Путин.

Присъда за злоупотреби не позволява опозиционерът да се кандидатира за държавен глава на изборите през март, но Навални вече започна импровизирана кампания в страната.

В проявата участваха около 700 души. Редът бе охраняван от полицията и от федералната служба "Росгвардия".

Някои от присъстващите държаха в ръце надуваеми жълти патета като символ на кампанията срещу корупцията, допълва ДПА.

По-късно участниците в днешната неразрешена от властите проява в центъра на Москва се разотидоха, разделени на малки групи. Едва неколцина са останали на ул. "Тверская", предаде ТАСС.

Видимо са намалели хората на Пушкинския площад, където бяха започнали да се събират участниците в проявата, но полицаите засега не напускат площада и охраняват обществения ред.

Очаква се основният протест да се проведе в Санкт Петербург, родния град на Путин. Часове преди акцията в центъра на града има силно полицейско присъствие.

Според екипа на Навални протести са организирани в 80 града, а местни медии съобщават за по-малки демонстрации на по-отдалечени места като Владивосток и Новосибирск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase