Крал Салман и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин прие поканата на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд да направи официално посещение в страната му. След преговори в Москва двамата лидери подписаха над 10 документа, включително споразумения за сътрудничество в комуникациите, космоса и търговията. Експерти обаче изтъкват като важен резултат от визитата на саудитския монарх възможността сунитският свят да смекчи отношението си към външната политика на Русия, пише Игор Суботин, "Независимая газета".

Путин нарече посещението знаково събитие и изрази надежда, че то "ще послужи като добър тласък в развитието на нашите междудържавни отношения". След "конкретен и доверителен" разговор между лидерите бяха сключени споразумения в сферата на военнопромишления комплекс. "Рособоронекспорт" и саудитската ресорна компания договориха по-специално в кралството да се организира лицензно производство на автомати "Калашников" АК103 и патрони с различно предназначение.

Руският лидер и саудитският монарх демонстрираха съгласие по проблемите с тероризма в Близкия изток. Крал Салман например съобщи, че Рияд предлага да бъде създаден международен център за борба с терористичните движения под егидата на ООН и е отпуснал за целта 110 милиона долара. А по повод кризите от рода на сирийската Рияд заяви, че трябва да се търси политическо решение с гаранции да бъдат запазени "сигурността, стабилността и единството" на Сирия.

Още по темата

Видим напредък бе осъществен и в сферата на инвестициите. Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за създаване на енергиен инвестиционен фонд от 1 милиард долара с участието на саудитския държавен инвестиционен фонд, националната петролна компания "Сауди Арамко" и Руския фонд за преки инвестиции. Сключена бе и спогодба, според която саудитският държавен фонд пряко ще инвестира заедно с руския близо 100 милиона долара в "Обединен транспортен концесионен холдинг". По-рано бе съобщено, че саудитците смятат да вложат средства в над 20 руски проекта.

Рияд планира да развива и занапред позитивно сътрудничество с Москва на световните петролни пазари с оглед да бъдат стабилизирани, което по думите на саудитския монарх спомага за растежа на световната икономика. Важен белег на отношенията между Русия и Саудитска Арабия са "съвпадащите възгледи върху голям брой регионални и международни проблеми", каза той. Все така координираме помежду си всичко, което съдейства за укрепване на сигурността и за процъфтяване на двете държави, всичко, работещо за мир и сигурност между народите, заключи крал Салман.

Малко преди преговорите между руския президент и саудитския монарх пресслужбата на Кремъл заяви, че Москва вижда голям потенциал в задълбочаването на сътрудничеството с Рияд. "Руско-саудитските контакти са важни, потенциалът им е доста широк", заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския лидер, и добави, че двете страни имат политическа воля "за задълбочаване на сътрудничеството и взаимодействието по най-широк спектър от въпроси".

"Имаме вече сериозен напредък", съобщи говорителят на Кремъл. Но засега остава неясно как ще се приеме разширяването на руско-саудитските контакти от основните партньори на Москва в Близкия изток - Турция и Иран.

Не е изключено визитата на крал Салман в Москва да промени начина, по който сунитският свят гледа на руската външна политика в Близкия изток. Както знаем, военната кампания на Русия в Сирия, насочена де юре към борба с джихадистите, де факто обаче укрепи позициите на официален Дамаск и подразни сунитската част от арабския свят.

"В очите на голяма част от населението на арабския свят Русия изглеждаше държава, склонна да контактува с шиитското малцинство, тъй като е в добри отношения с Иран и критикува онези, които подкрепят сирийската опозиция и протестират срещу Асад - заяви пред "Независимая газета" Виталий Наумкин, академик от Руската академия на науките и научен ръководител на нейния Институт по ориенталистика. - Фактът, че ръководителят на страната, възприемана като символ на сунитския свят, пристига в Москва, означава признание, че Русия е сериозен играч в мюсюлманския свят." Експертът напомни, че кралят не прави често подобни посещения.

Водещият руски арабист подкрепи предположението, че сега сунитският свят може да смекчи отношението си към външнополитическия курс на Кремъл. "Това донякъде ще промени схващането за руската външна политика - заяви Наумкин по повод визитата на монарха. - Посещението ще се приеме и като знак, че Русия също е готова да адаптира близкоизточната си политика към нуждите на новите си партньори. Според мен това също добре се разбира в Близкия изток."

Аналитикът споделя мненията, че посещението на крал Салман е историческо. "Това е повратно събитие в отношенията на Русия със страните от Персийския залив и сунитския свят", заключи Наумкин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase