Снимка: Reuters

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо Алварес обвини днес сепаратисткото правителство на Каталуния, че подстрекава към бунт жителите на автономната област, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Още по темата

Критиките бяха отправени след зачестяването на случаи на насилие срещу служители на испанската полиция.

"Ние виждаме как правителството на Каталуния тласка ден след ден хората към пропастта и подстрекава към бунтове на улиците", заяви Алварес.

Стотици служители на националната полиция и Гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния преди референдума за независимост в неделя, бяха принудени да напуснат хотелите, в които бяха настанени, под натиска на населението и на сепаратистки кметове.

След белязаната от насилие намеса на полицията за спиране на референдума за независимост в Каталуния, който бе забранен от испанския Конституционен съд, полицейските синдикати се оплакаха от тормоз от страна на местното население.

От вчера вечерта около хотелите и полицейските участъци се провеждат многолюдни демонстрации, участниците в които издигат лозунги: "Вън окупационните сили" .

Триста хиляди души излязоха на протести днес в Барселона срещу полицейското насилие, проявено на забранения референдум в неделя в Каталуния, предаде Франс прес, като цитира общинската полиция.

Неин говорител уточни, че това са обобщени данни за участието в протести и шествия в целия град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase