Снимка: Reuters, архив

Полицията в канадския град Едмънтън обяви днес, че разследва два терористични акта - нападение с кола и нож срещу полицай и прегазване на четирима пешеходци от бързо движещ се микробус, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Местният полицейски началник Род Нехт каза, че има един задържан, 30-годишен жител на Едмънтън, който вероятно е действал сам. В колата, ударила полицая, било намерено знаме на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Първата атака станала късно в събота до стадион, където се играел мач от канадската футболна лига. По полицейски данни бял "Шевролет Малибу" се врязал в барикада и блъснал полицай, който отхвърчал на 15-ина метра. После шофьорът излязъл, пробол полицая с нож и избягал пеша.

Няколко часа по-късно микробус на спедиторската компания "Ю-Хол" бил спрян за проверка, но водачът не се подчинил и продължил на висока скорост. При преследването микробусът умишлено се качил на тротоара, където блъснал четирима пешеходци. Край един хотел ванът се преобърнал и водачът му бил арестуван.

Пострадалият полицай е откаран в болница за лечение; няма опасност за живота му. Засега не е известна степента на нараняванията на четиримата пешеходци.

"Смятаме, че в случая двата инцидента са свързани", каза Род Нехт.

Той добави, че името на шофьора на микробуса е почти идентично с името на собственика на белия "Шевролет".

"Тези инциденти се разследват като терористични актове", обяви началникът на полицията в Едмънтън, провинция Алберта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase