Снимка: Reuters

Възможните коалиционни формати след изборите в Германия са три, предава BBC, цитиран от Фокус. Всичко зависи от това как ще завърши днешният вот. Очаква се канцлерът Ангела Меркел да получи четвърти мандат, а същинската битка да е за третото място на изборите, от което ще се определят и бъдещите коалиционни партньори на Съюза ХДС/ХСС (Християндемократическата партия и Християнсоциалният съюз).

Ето и възможните коалиционни формати:

Коалиция "Ямайка": Наречена така, защото цветовете на партиите, които влизат в нея, наподобяват знамето на Ямайка – черно за Съюза ХДС/ХСС, жълто за СвДП (Свободната демократическа партия и зелено за "Зелените". Това би било проблемна коалиция, тъй като "Зелените" искат спирането на 20 ТЕЦ-а, докато СвДП от своя страна са на обратната позиция. Въпреки възможните разногласия, в Шлезвиг-Холщайн вече има прототип на тази коалиция на местно ниво.

Черно-жълта коалиция: Черно-жълтата коалиция между Съюза ХДС/ХСС и СвДП е предпочитаният от канцлера Ангела Меркел вариант. Трите партии имат сходни икономически и финансови позиции, както и съвместна управленска история, тъй като до 2009-та година Германия се управлява именно в този коалиционен формат. Проблемът е, че двете партии може и да нямат достатъчно места в Бундестага.

Черно-червена коалиция: От 2005-та до 2009-та и от 2013-та до 2017-та Германия се управляваше от "голяма коалиция" между християндемократите и ГСДП (социалдемократите). От гледна точка на изборната аритметика това е най-възможната коалиция, но много измежду редиците на ГСДП са против подобен вариант.
Изключени са възможностите за коалиция с "Алтернатива за Германия" и "Левите". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase