Снимка: БТА

Целта на Северна Корея е да установи равновесие с военните сили на САЩ, съобщи Севернокорейската информационна агенция в съобщение, разпространено ден след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун издаде заповед за опит с ракета със среден обсег "Хвасон" 12, която прелетя над Япония и падна в Тихия океан.

"Нашата крайна цел е да установим равновесие в силите със САЩ и да накараме техните лидери повече да не се осмеляват да заплашват КНДР с военни варианти", заяви севернокорейският лидер според съобщението.

Още по темата
Ким Чен Ун се закани, че страната му ще завърши ядрената си програма въпреки санкциите. Той изрази огромно задоволство от ракетния тест, който бил проверка за бойната ефективност и надеждността на ракетата.

КЦТА цитира думите му, че въпреки безкрайните международни санкции страната почти е успяла да изгради ядрените си сили. Ким Чен Ун призова за общодържавни усилия, за да може Северна Корея да постигне целта си да се сдобие с "възможности за ядрен контраудар, с който САЩ да не могат да се справят".

В отговор на поредната изстреляна ракета САЩ отправиха предупреждение за прибягване към военни варианти, като по този начин дадоха да се разбере, че търпението им за дипломация се изчерпва, посочва Ройтерс.

Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай обаче призова Вашингтон да се въздържа от отправяне на заплахи към Северна Корея. Пред репортери в посолството на Китай посланикът заяви: "Честно казано, смятам, че САЩ трябва да направят нещо повече от това, което правят, за да има реално и ефективно международно сътрудничество по въпроса. Те трябва да се въздържат от повече заплахи. Трябва да намерят ефективни начини за подновяване на диалога и на преговорите", подчерта китайският дипломат, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase