Снимка: Reuters, архив

Съветът на ЕС прие днес допълнителни санкции срещу Северна Корея съобразно секторните санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН на 5 август в отговор на продължаващата дейност по разработването на ядрено оръжие и балистични ракети при явно незачитане на предишните резолюции срещу Пхенян, съобщи пресслужбата на СЕ.

Съветът ще въведе своевременно допълнителните санкции, включени в последната резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 11 септември, с която бяха въведени още санкции срещу КНДР, включително мерките, засягащи севернокорейските работници. Това отразява подхода, договорен от министрите на външните работи от ЕС на 7 септември в Талин.

Новите мерки са насочени срещу основния износ на КНДР, като налагат пълна забрана върху целия износ на въглища, желязо и желязна руда, морски дарове, олово и оловна руда. Допълнителни санкции са насочени срещу извършваната от КНДР контрабанда на оръжие, срещу смесените й предприятия с чуждестранни дружества, банките и способността на страната да получава приходи и да получава достъп до международната финансова система.

В допълнение страните от ЕС няма да позволяват на севернокорейски граждани да работят на тяхна територия, тъй като се предполага, че те получават приходи, които се използват в подкрепа на незаконните ядрени и балистични програми на КНДР.

Държавите от ЕС ще забранят отварянето на нови съвместни предприятия, както и разширяването на съществуващите съвместни предприятия с допълнителни инвестиции с организации и граждани от КНДР.

На 10 август Съветът на ЕС приложи допълнителните вписвания, въведени с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, като добави деветима граждани и четири организации, които подкрепят тези незаконни програми, към списъците на подлежащите на замразяване на имущество и ограничения за пътуване. Общо подлежащите на ограничителни мерки срещу КНДР са 62 граждани и 50 организации, както са посочени от ООН. ЕС определи самостоятелно 41 граждани и шест организации, включени в списъка. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase