Снимка: Архив, Reuters

Посланиците от 28-те европейски членки решиха днес да удължат санкциите, наложени на руски частни лица и компании заради анексирането на Крим. Това стана на първото им заседание на новия политически сезон.

153 лица и 40 компании и фондации в момента са в черния списък на ЕС, включително новият руски посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Според европейските членки те имат пряко участие във вземането или налагането на решението за незаконното анексиране на Крим и Севастопол през 2014 г. Ограниченията, които бяха удължени единодушно с 6 месеца през март, изтичат на 15 септември и ЕС трябва да реши дали да ги продължи, както и да актуализира списъка.

Сред руските граждани, които няма да получават визи за влизане в Шенген и чийто сметки в европейски банки остават замразени, са и руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, съветникът на руския президент Владимир Путн Сергей Глазев, шефът на руския генщаб Валерий Герасимов и тв журналистът Дмитрий Киселов.

Освен в европейския списък, посланикът във Вашингтон Антонов е и в забранителния лист на Канада, но САЩ не са го включили в санкциите, налагани на Русия заради Крим и така той успя да започне мандата си на 31 август.

Антонов е бивш зам.-министър на отбраната и бивш зам.-министър на външните работи на Русия.

Очаква се европейските вътрешни министри ще вземат формално решението на 14 септември, когато ще бъде публикуван и официалният списък на лицата и сдруженията, подлежащи на ограничения за пътуване и финансова дейност в ЕС.

Освен персонални санкции заради Крим, ЕС прилага спрямо Русия и икономически санкции, които са в сила до 1 февруари 2018 г., както и ограничения за търговия, инвестиции и туризъм с Крим и Севастопол - в сила до юни 2018 г.

Решенията за тяхното продължаване или прекратяване ще бъдат взети по време на българското председателство на Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase