Снимка: архив, Reuters

Финландските полицаи ще получат картечни пистолети МП-5 в допълнение към нормалното си снаряжение, предаде Асошиейтед прес, цитирайки информация на Финландското телеграфно бюро "Лехтикува".

Ари Аланен, високопоставен представител на полицията, обясни, че причината за новото въоръжение е засилващата се терористична заплаха.

Засега не се знае кога ще бъдат раздадени оръжията.

През юни тази година финландската агенция за сигурност повиши оценката си за терористичната заплаха до втора степен по четиристепенната скала.

Финландската полиция освободи вчера трети заподозрян за нападението с нож в град Турку, за което се смята, че е извършено от мароканец, поискал убежище в страната. Освободеният мъж беше арестуван преди седмица по подозрение, че е помогнал да се планира нападението, при което загинаха двама души и бяха ранени осем, съобщава Националното бюро за разследване.

По-рано тази седмица бяха освободени и още двама мароканци, които също бяха задържани като заподозрени. Те вече не се смятат за заподозрени, подчерта бюрото.

Основният заподозрян е мароканец, чиято молба за убежище е била отхвърлена. Той е задържан по подозрение в убийство и опит за убийство с терористични мотиви. Следователи съобщиха, че той се е радикализирал, но не дадоха подробности. Освен това предполагаемият извършител първоначално е съобщил фалшиво име и възраст.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase