Снимка: БТА

Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън, който снощи се оттегли от поста си, заяви, че би "тръгнал на война" за президента Доналд Тръмп, информира Блумбърг.

Още по темата

"Ако има някакво объркване, позволете да изясня: напускам Белия дом и тръгвам на война за Тръмп срещу противниците му - на Капитолия, в медиите и сред корпоративна Америка", заяви Банън в първия си коментар, след като напускането му бе обявено вчера и по-късно стана известно, че той се връща на поста генерален директор на десния новинарски сайт "Брайтбарт".

Банън е ръководил редакторската колегия тази вечер и е призовал журналистите да работят както никога досега в името на консервативните каузи.

Оставката на Банън е резултат от опитите на генерал Джон Кели, който неотдавна пое ръководството на администрацията в Белия дом, да прекрати вътрешните конфликти сред сътрудниците на Тръмп. Това посочва в. "Уолстрийт джърнал", цитиран от ТАСС, коментирайки изявлението на говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

"Началникът на администрацията на Белия дом Джон Кели и Стив Банън се споразумяха, че днес ще бъде последният работен ден на Стив", каза Сандърс.

Според "Уолстрийт джърнал" в Белия дом Банън е бил най-силно свързан с представителите на консервативните сили, с поддръжниците на популизма и национализма и тези идеи са били подхванати от Тръмп в предизборната му кампания.

Според изданието с оттеглянето на Банън се очаква по-силно да се чуват умерените гласове на държавния секретар Рекс Тилърсън и на съветника по икономическите въпроси Гари Кон.

Според АП Банън е бил активен поддръжник на някои от най-спорните инициативи на администрацията на Тръмп като забраната за влизане в САЩ на граждани на седем предимно мюсюлмански страни и оттеглянето на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase