Снимка: архив Reuters

Северна Корея обяви днес, че близо 3,5 милиона работници, партийни членове и войници доброволно искат да се присъединят или отново да се включат в армията, за да окажат отпор на новите санкции на ООН и да се противопоставят на САЩ на фона на геополитическото напрежение между Пхенян и Вашингтон, предаде Ройтерс.

Вестник "Нодон синмун", орган на управляващата в КНДР Корейска трудова партия, уточни, че доброволците са предложили да се присъединят към армията, след като Корейската централна телеграфна агенция в понеделник разпространи съобщение, осъждащо новите санкции, наложени от ООН заради ракетните изпитания на Северна Корея.

Още по темата

По-рано тази седмица Пхенян обяви, че разработва план за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам до средата на този месец. Планът ще бъде представен на държавния ръководител Ким Чен-ун, който ще вземе решение дали да го приложи, пише БТА.

Корейската централна телеграфна агенция съобщи в сряда, че в Пхенян се е състоял мащабен митинг в подкрепа на правителството. Северна Корея и преди е мобилизирала огромно количество хора, за да покаже решимостта си, когато се изостря напрежението.

През август 2015 г. един милион севернокорейци предложиха да се запишат в армията, когато се взриви мина в демилитаризираната зона между двете Кореи и напрежението се изостри допълнително.
Северна Корея предупреди чуждестранните дипломати да напуснат Пхенян през 2013 г., когато замрази работата по съвместен междукорейски промишлен парк и заплаши с ракетни удари американски тихоокеански бази, по-конкретно Гуам и Хавай.

Коментари Напиши коментар

231

До Тонка Широката

преди 2 месеца

И ще бъде!

230

Тончо.

преди 2 месеца

Абе то и при нас преди 1989г. всичко беше доброволно.

229

Малко инфо

преди 2 месеца

Управлението за Национална Безопасност на остров Гуам е публикувало списък с препоръки към жителите на острова, как да постъпят в случай на ядрена атака. Препоръките са на две страници и се препоръчва на жителите на Гуам да запазят спокойствие и да се погрижат за членовете на семействата си. Напомня се, че не бива да гледат към ядрената гъба, защото могат да ослепеят. Да се скрият зад някакъв предмет и след взрива да си свалят дрехите и измият главата с шампоан – без да използват балсам за коса..