Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се надява севернокорейския лидер Ким Чен Ун "напълно" да разбере сериозността на предупреждението му срещу Пхенян да не предприема военни действия срещу САЩ или съюзниците им, съобщи Ройтерс.

"Надявам се те напълно да разберат сериозността на това, което казах", заяви Тръмп пред репортери в частния си голф клуб в Ню Джърси. "Тези думи са лесни за разбиране", добави Тръмп.

Още по темата

"Ако той направи каквото и да е срещу Гуам или друга американска територия, или някой съюзник на САЩ, той истински ще съжалява и бързо ще съжалява", увери американският президент.

Тръмп заяви още, че Северна Корея я очакват "големи неприятности", ако реши да нападне американската тихоокеанска територия остров Гуам, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза, че още не е говорил с губернатора на Гуам, но чувства, че жителите на острова ще бъдат в безопасност. "Ако нещо се случи с Гуам, ще има големи, големи неприятности в Северна Корея", заяви Тръмп.

По-рано тази седмица Пхенян обяви, че разработва план за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам до средата на този месец. Планът ще бъде представена на държавния ръководител Ким Чен Ун, който ще вземе решение дали да го приложи, пише БТА.

Тръмп омаловажи критиките на германския канцлер Ангела Меркел срещу реториката му за Северна Корея. Меркел се обяви против ескалацията на войната на думи между Вашингтон и Пхенян и заяви, че не вижда военно решение за конфликта около Северна Корея. Меркел "е мой много добър приятел. "Може би тя говори за Германия, със сигурност не говори за Съединените щати", каза Тръмп в отговор на журналистически въпрос за позицията на германския канцлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase