Брижит Макрон и Еманюел Макрон. Снимка: архив, Reuters

Елисейският дворец се отказа от идеята за статут на първа дама и предоставяне на отделни средства за разходи на съпругата на френския президент, съобщи телевизия BFMTV.

По-рано беше съобщено, че френският държавен глава Еманюел Макрон е направил предложение за въвеждане на специален статут на първа дама. Предвиждаше се законодателно да бъде утвърдена официалната роля на съпругата на държавния глава и по-специално предоставяне на държавни средства за съпругата на президента, която в Елисейския дворец се занимава главно с подготовката на приемите  и по-специално съставянето на менюто и подреждането на гостите.

Още по темата

Предложението на Макрон предизвика критиката на гражданите, които пуснаха петиция с искане за отмяна на инициативата. Подписката вече е подкрепена от над 200 000 души.

Мащабите на кампанията са принудили Елисейския дворец да преразгледа плановете си и да се ограничи с по-скромно предложение, което не включва промени в конституцията.

В момента съпругата на френския президент има двама секретари, пресаташе, началник на канцеларията и телохранители, пише РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase