Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон ще настоява при посещението си в Австрия, Румъния и България по-късно този месец за правила, които по-добре да защитават френските работници от нечестната, според тях, трудова конкуренция от Източна Европа, съобщи днес официален представител, цитиран от Ройтерс.

Макрон се ангажира да вземе мерки срещу "социалния дъмпинг" във Франция, където компании наемат при по-ниско заплащане работници от по-бедните източноевропейски страни, като така застрашават работните места на французите.

Страните от ЕС са разделени по въпроса за правилата, според които например български шофьор на камион или литовски зидар могат да работят във Франция за ограничен период от време с източноевропейските си заплати, които обикновено са под минималния гарантиран праг в западноевропейските страни.

Полша, Унгария, Словакия и Чехия заявяват, че трябва да имат право да се конкурират ценово, както западноевропейските страни се конкурират по качество на продуктите и ноу-хау, за да наваксат след десетилетията комунистическа стагнация.

Спорът се оформя като един от най-трънливите въпроси пред блока, задълбочавайки разделението изток-запад сред страните членки, докато ЕС търси единство за Брекзита.

Официалният представител посочи, че Макрон ще иска по-строги правила за "социалния дъмпинг" при обиколката си от 23 до 25 август в Австрия, Румъния и България.

По думите на източник от президентството, цитиран от Франс прес, трите страни оказват сътрудничество, особено по въпроса за командированите служители, тема която френският президент ще засегне при всичките си срещи.
В австрийския град Залцбург на 23 август той се се срещне с австрийския канцлер Кристиан Керн, както и с премиерите на Чехия Бохуслав Соботка и на Словакия Роберт Фицо.

На 24 август в Букурещ ще разговаря с президента Клаус Йоханис и премиера Михай Тудосе, след което ще пристигне във Варна, където ще се срещне с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.
Френският официален представител определи посещението на Макрон като "важен символ, тъй като това са страни, на които в миналото не е обърнато достатъчно внимание или са били пренебрегвани от Франция, или поне според тях е така."

Той отбелязва, че същевременно Германия е инвестирала много в тези държави.
Цялата обиколка цели подобряване на достъпа до Източна Европа, допълни източникът, цитиран от Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase