Дмитрий Рогозин. Снимка: Reuters

Букурещ е забранил на самолет, на борда на който се намирал руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, да прелети през румънското въздушно пространство на път към Молдова, съобщи Медиафакс.

Информацията, която беше предадена първоначално от молдовски медии, беше потвърдена от румънското външно министерство.

Самолетът, превозващ руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, не е успял да достигне Молдова, тъй като не е получил разрешение да прелети над Румъния, съобщиха източници, цитирани от молдовските медии. Те посочиха, че самолетът бил пренасочен към Минск, след като направил няколко кръга над Унгария.

Рогозин трябваше да пристигне в Молдова, за да участва в района на Приднестровието в събития по повод навършването на 25 години от началото на мироопазващата операция на река Днестър.

На летището в Кишинев го очакваха група протестиращи срещу посещението молдовци, посочва БТА.

След като посещението на руската делегация в Кишинев бе осуетено, вицепремиерът на руското правителство Дмитрий Рогозин в момента се връща в Москва с редовен полет на "Аерофлот" Минск-Москва, предаде ТАСС.

Рогозин заплаши с ответни мерки заради отказа на румънските власти да пропуснат самолета на частната авиокомпания S7, изпълняваща редовен полет до Кишинев, в който беше руската делегация, очаквана в Молдова.

"Румънските власти изложиха на опасност живота на пътниците от редовния полет на S7, на жени и деца. Горивото ни стигна до Минск. Чакайте отговор, гадове", написа в Туитър руският заместник-премиер в Туитър.

Франс прес припомня, че името на Дмитрий Рогозин е в санкционния списък на ЕС, в който фигурират приближени на руския президент Владимир Путин. Наказателната мярка на Евросъюза бе предприета в отговор на руската анексия на Крим през 2014 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase