Като член на Европейския съюз България трябва да подкрепи решението Турция да остане извън зоната на Европейския съюз, което евродепутатите гласуваха.

Това посочи журналистът и анализатор Мехмед Юмер в студиото на "България сутрин".
 
Европейският парламент призова за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако Анкара продължи с конституционните реформи.

Още по темата

Турският министър за ЕС Омер Челик от своя страна определи решението като политическо, а външното министерство на страната обяви, че то се основава на лъжливи твърдения.

Отношенията между Анкара и Брюксел се влошиха след неуспешния опит за преврат в югоизточната ни съседка през юли 2016 година.

"Ердоган изостри изключително своя тон още преди референдума. В Турция се утвърди тоталитарната власт, а Европа категорично показа отношението си към този наложен режим", заяви Мехмед Юмер.

Той допълни още, че позицията на България винаги е подкрепяла присъединяването на съседката ни към ЕС, но при условие, че изпълни поставените критерии.

Пред Bulgaria ON AIR бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов бе категоричен, че Анкара грубо се меси във вътрешните работи на България. А решението, което Европарламентът взе не е изненада за никого.

"Още на 24 ноември миналата година беше известно мнението на ЕС относно Турция. Разликата е, че тогавашното решение беше за замразяване на отношенията, сегашното вече категорично е за прекратяване. Освен опитът за преврат сега налице е и референдумът на Ердоган, който допринесе за изостряне на отношенията", обясни Георги Димов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase