Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Евроатлантическата интеграция е единственият начин за изглаждане на балканските проблеми и мъки. Това каза Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Поведението на България винаги е било много по-европейско по отношение на проблемите, случващи се на Балканите, в сравнение, например това на Белград, каза гостът.

"Срещата между двамата премиери - на България и на Македония, наистина е историческа. Никога преди не бяха изпращани по такъв начин послания към гражданите на двете държави".

"Република Македония трябваше да започне именно с Република България в разрешаването на споровете си със съседите. Чак след това може да се премине към разрешаване на проблемите с Гърция. Самият проблем с Гърция е въпрос на идентичността".

Въпреки насажданата омраза към България, Македония не забравя, че през целия си път България безрезервно е подкрепяла страната, каза гостът. Съвсем точно е изказването, че общата ни история трябва да ни обединява, а не да ни разединява.

"Крачката на Заев бе много храбра, но правилна и трябва да се подкрепи, за да се затвори една лоша страница в отношенията на България и Македония".

"Българите в Македония са имунната система на Македония" по отношение на разрешаване на проблемите й със съседите, каза гостът.

Каква вреда нанася липсата на българско медийно присъствие в Македония? Кой накъде дърпа Македония - в НАТО или далеч от него? В ЕС или не? По-лесно ли се живее в Македония, ако си българин днес? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase