Снимка: архив, Reuters

Свалянето на сирийски бомбардировач Су-22 от силите на коалицията начело със САЩ заплашва да предизвика нова криза между Русия и Америка, пише "Комерсант".

След този случай в неделя Русия спря сътрудничеството със Съединените щати по двустранния меморандум за избягване на инциденти в Сирия. Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, открити западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия "като въздушни цели", цитира вестникът предупреждение на руското министерство на отбраната.

С други думи, Москва очертава "червена линия", която не бива да пресича авиацията на САЩ и съюзниците им, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

Още по темата

"Основната опасност от сирийския конфликт е, че той може случайно да провокира друг, далеч по-сериозен - руско-американски", посочва ориенталистът Владимир Сотников.

"За жалост сме все по-близо до такъв сценарий (. . .) Някои политици и военни (в Русия) дори заплашват с ответни мерки срещу американската авиация, като напомнят, че в Сирия има руски зенитни комплекси С-300 и С-400. Това е опасна риторика", отбелязва той.

Руското министерство на отбраната реагира по същия начин през април, когато САЩ нанесоха ракетен удар по сирийската военновъздушна база "Шайрат". По-късно Москва и Вашингтон подновиха контактите, но този път скарването може да стане окончателно, пише "Утро" под заглавие "Русия и САЩ са на крачка от военен конфликт".

"Ведомости" изтъква в редакционен коментар, че твърдото изявление от Москва идва на фона на втвърдяване на антируските санкции от американския Конгрес - и то в навечерието на очакваната през юли среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Според политолога Михаил Троицки, говорил пред "РБК", инцидентът обаче едва ли ще е спънка в подготовката за тази среща.

"Лента" цитира Юрий Швиткин от комисията по отбрана в руския парламент, според когото "са налице всички юридически принципи, за да нанесе ответен удар армията на Сирийската арабска република".

"Добре че сирийската страна не отвърна на действията на коалицията, иначе щеше да започне ескалация", казва Владимир Джабаров от външнополитическата комисия в сената на Русия.

"Утре може да бъде свален американски самолет", прогнозира Алексей Чепа от комисията по международните въпроси в Държавната дума.

"Това е целенасочена провокация, опитват се да ни поставят на място. Ние се намираме в Сирия, за да браним интересите на тази държава, значи трябва да ги браним", казва Александър Шерин от комисията по отбрана в долната камара на руския парламент.

"Не е пострадал нито един наш военен. Американците старателно заобикалят руските Въздушнокосмически сили (ВКС)", констатира впрочем пред "Взгляд" аналитикът Евгений Сатановски.

Стремеж да бъде "заобиколено" руското присъствие в Сирия издават и коментарите на Пентагона по повод инцидента, посочва електронният вестник. Той цитира говорителя на военното ведомство на САЩ Питър Кук, отбелязал по-специално, че действието на руско-американския меморандум "не обхваща сирийските летателни апарати".

Официозът "Росийская газета" припомня изявление на генерал-лейтенант Виктор Гуменни, заместник-командващ ВКС, че по време на бойни полети над Сирия самолети на коалицията "неведнъж доближавали един охраняем обект" - въздушната база "Хмеймим", където е разположена руската авиация, поканена от Дамаск.
Но "практически веднага" щом забелязвали, че руската противовъздушна отбрана съпровожда самолетите им, пилотите "моментално правели завой и излизали от зоната на поразяване".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase