Снимка: архив, БТА

САЩ потвърдиха, че американски боен самолет е свалил вчера сирийски бомбардировач, който хвърлял бомби над позиции на сили, подкрепяни от международната коалиция на около 40 км от Ракка, предаде Ройтерс.

Централното командване на САЩ съобщи в декларация, че сирийският боен самолет е свален при "колективна самоотбрана на войски на коалицията и техни партньори" от Сирийските демократични сили (СДС) близо до Табка.

Сирийската армия съобщи малко преди това, че водената от САЩ коалиция е свалила сирийски самолет, който изпълнявал бойна мисия срещу Ислямска държава.

ТАСС уточни, че сирийският Су-22, който бомбардирал бойци на СДС южно от град Табка, на 40 км от Ракка, е свален от американски изтребител-бомбардировач Ф/А 18 Супер Хорнет.

В Сирия междувременно за първи път избухнаха боеве между войски на режима и арабско-кюрдски сили, подкрепяни от САЩ, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Боевете започнаха в провинция Ракка, в две села на около 40 км от град Ракка, малко след като вчера следобед американски боен самолет от международната коалиция срещу Ислямска държава свали в същия район бомбардировач на сирийския режим.

"За първи път се водят истински боеве между войски на режима и арабско-кюрдските сили в Сирия", каза на АФП директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман.

Сирийски войски вчера стигнаха до границите на зоните под контрола на силите, подкрепяните от коалицията начело със САЩ в Северна и Южна Сирия, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase