Снимка: архив Reuters

Бушуващите пожари в централна Португалия, са отнели живота на 57 души, предава AFP.  Франция и Испания предложиха помощ за Португалия в справянето с бедствието.

"Франция предложи три самолета чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Те ще помогнат възможно най-бързо на местните усилия за справяне с трагедията“, каза европейският комисар за Хуманитарна помощ и управление при кризи Христос Стилианидес.

Държавният секретар Хорхе Хорхе Гомес заяви, че поне 57 души са изгорели в автомобилите си.

"Броят на жертвите може все още да нарасне", заяви премиерът Антонио Коста.

Още по темата

"Приоритетът ни сега, е да спасим тези хора, които все още биха могли да са в опасност", добави той.

Съпричастност с Португалия изрази и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който сподели в Twitter: "Мислите ми са с жертвите в Португалия. Адмирирам смелостта на пожарникарите. Механизмът за европейска гражданска защита е активиран, и ние ще помогнем."

Междувременно българското Министерство на външните работи съобщи, че към 12.00 часа българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари.

Към момента съществуват 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от Лисабон – Лейрия, Сантарей и Коимбра. Най-тежко е положението в селищата Педрогао Гранде, Гойш, Фигейро дош Виньош и Ферейра до Зезере.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase