Снимка: Архив, БТА

Русия обвини вчера САЩ, че са разположили в южна Сирия реактивни системи за залпов огън, с които могат да нанасят удари по правителствените войски, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Руското министерство на отбраната посочи в комюнике, че САЩ са прехвърлили от Йордания в базата на американските сили за специални операции край сирийския град Ат Танф две установки с реактивни системи за залпов огън HIMARS.

"Разполагането на всякакви видове чуждестранни оръжия на територията на Сирия, а още повече реактивни системи за залпов огън, трябва да бъде съгласувано с правителството на суверенната страна", заяви министерството.

Според Москва "далекобойността на тези ракетни системи не позволява да се оказва подкрепа на контролираните от САЩ отреди на Сирийските демократични сили, действащи срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ракка. Международната коалиция, ръководена от САЩ, няколко пъти е нанасяла удари по сирийските правителствени войски, действащи срещу ИД до границата с Йордания, припомня министерството на отбраната.

"Затова не е трудно да се предположи, че подобни удари по подразделения на сирийските правителствени войски може да бъдат нанасяни и в бъдеще, но вече с използването на реактивни системи за залпов огън", отбелязва министерството и задава въпроса:

"Кои са истинските цели на САЩ в Сирия и срещу кого смятат да се бият американските военни?".

Представител на Пентагона потвърди пред АФП разполагането на ракетните системи близо до Ат Танф, без да уточнява техния брой, нито предназначението им.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase