Снимка: БТА

Общ преглед

Хиляди войници от натовски и партньорски страни участват в започналите днес две големи сухопътни и морски учения в Централна и Източна Европа, които трябва да демонстрират тяхното сътрудничество и възможностите им за бързо реагиране по време, когато регионът се чувства застрашен от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Около 4000 американски и европейски войници от 14 страни участват в ежегодното военноморско учение "Балтийски операции", започнало в полското балтийско пристанище Шчечин. Европейските военни са от Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Холандия, Литва, Латвия, Германия, Норвегия, Великобритания, Швеция и домакините от Полша.

Това е 45-ото издание на т.нар. БАЛТОПС учение, което включва военноморски, въздушни и сухопътни сили с около 50 кораба и подводници и над 50 самолета. То ще продължи до 16 юни и предвижда проследяване и борба срещу подводници и морски мини, използване на въздушна защита и стоварване на военноморски десант, както и защита срещу военноморски съдове, каза полският старши командир Яцек Квятковски, говорител на учението.

Учението БАЛТОПС започна през 1972 г като натовско, а от 1993 г. в него участват и страните от бившия Източен блок, които тогава още кандидатстваха за членство в Алианса.

Междувременно други 2000 войници, 1000 души помощен персонал и 500 автомобила от 11 натовски страни продължиха в Румъния учението "Благороден скок 2017" (Noble Jump 2017). То започна на територията на Гърция в понеделник. Военен конвой с около 300 войници пристигна в Румъния през България днес.

Към учението ще се присъединят и войници от бази във Великобритания, Германия, Холандия, Испания, Полша, Норвегия и Албания. "Благороден скок 2017" има за цел да демонстрира уменията на натовския корпус за много бързо реагиране, създаден през 2014 г. на срещата на върха на пакта в Уелс със задача да даде възможност за бърза реакция на заплахи по източния фланг на НАТО. 

"Учение от този тип се провежда за първи път на румънска земя, като желаният ефект е да развиваме способността, която нашите политици изискват от нас", каза в Гюргево генерал Ян Кейв, който командва учението.

Началникът на щаба на румънските сухопътни сили генерал Мариус Харабаджиу коментира, че това учение е "изключително важно, защото показва възможностите и скоростта на реакцията на алианса за предотвратяване на заплахи, пред които сме изправени в сегашния момент".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар