Снимка: БТА

Новата централа на НАТО в Брюксел бе тържествено открита с церемония по предаване на ключовете от строителите, издигането на знамената на държавите от пакта и ниско прелитане на бойни и военнотранспортни самолети. Церемонията се състоя непосредствено преди официалното начало на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса.

В словото си при откриването генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг посочи, че сградата е символ на единството и на променящия се свят. По неговите думи с днешната церемония НАТО отгръща нова страница.
НАТО бе основана преди близо 70 години, за да даде сигурност на нашите народи през Студената война.

С падането на Берлинската стена светът и НАТО се промениха, бивши врагове станаха партньори, а след това и съюзници. На 11 септември 2001 г. светът отново се промени с терористичния удар в Ню Йорк, впоследствие предприехме най-голямата си операция досега.

С промяната на границите на Украйна с военна сила, НАТО отговори с най-голямото укрепване на силите си за последното поколение. Направихме това, не за да предизвикаме, а за да предотвратим конфликт, затова оставаме открити за диалог, добави Столтенберг.

Генералният секретар поздрави Черна гора с предстоящото й след дни присъединяване към пакта. НАТО е най-успешният съюз в историята заради смелостта на нашите военни, посочи той.

При предаването на сградата премиерът на Белгия Шарл Мишел отбеляза, че повече отвсякога, след толкова жертви от атентата в Манчестър, съюзниците трябва да се изправят пред заплахата, която убива деца на концерт. След нападението във Великобритания всички сме тежко ранени, но сме решени да противостоим не само на думи, но и с дела. Убедени сме, че трябва да защитим нашите граждани. Сигурността е на първо място, но тя ще бъде постигната, само ако работим заедно, добави Мишел.

Потвърждаваме решимостта си да защитаваме мира и стабилността. Силен ЕС прави НАТО по-силна, а силна НАТО прави по-сигурни САЩ и Канада, заяви белгийският премиер. Сигурността днес изисква повече от обичайните военни способности, трябва ни мека и твърда сила. Ценностите на НАТО - демокрация, свобода, човешки права, върховенство на закона - не са отживелица, посочи Мишел.

Той отбеляза, че мястото, където от днес НАТО се нанася в нов дом, през двете световни войни е било бомбардирано от английски и германски войски. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase