Снимка: архив, Reuters

САЩ помолиха Русия за връщане към сътрудничеството в сирийското небе, пише в заглавие "Известия".

Според три източника на вестника от руското външно министерство Москва е подновила още на 13 април действието на механизма за предотвратяване на инцидентите между руската и американската авиация във въздушното пространство над Сирия, блокиран от Кремъл на 7 април след внезапния ракетен удар на САЩ по военното летище "Шайрат" в сирийската провинция Хомс.

Молба за това е отправил при неотдавнашното си посещение в Русия държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Според Москва тази стъпка на Вашингтон се дължи главно на факта, че координацията в сирийското небе е на първо място в интерес на самите САЩ, посочва изданието.

Държавният департамент чудесно разбира, че стратегическата инициатива в небето над Сирия е в ръцете на руските Въздушнокосмически сили, пояснява Игор Морозов от външнополитическата комисия в Съвета на федерацията - руския сенат.

Още по темата

В Естония започна мащабно международно учение по кибернетична сигурност Locked Shields 2016, информира "Независимая газета", като се позовава на центъра за киберотбрана на НАТО в Талин.

Според сценария участниците трябва да осигурят поддържане на ключовите дейности и мрежите във военна база на условна държава при кибератаки срещу електроснабдяването, безпилотните летателни апарати и системите за управление.

Броят на хакерските атаки по време на учението се предвижда да стигне най-малко 2500. Учението ще трае до 28 април с участието на близо 800 души от 25 държави.

Русия е втората по значение заплаха за Холандия след тероризма, заяви шефът на службата за военно разузнаване и сигурност на страната Оно Ейхелсейм, цитиран в "Московский комсомолец".

Ейхелсейм обвини Русия, че е извършила стотици кибернападения срещу Холандия, атакувала е между другото компании производителки на оръжия, холандското външно министерство и министерството на отбраната. Всички атаки обаче са били отразени, твърди разузнаването.

Пентагонът отбеляза професионализма на руските летци, прелитали край Аляска, пише "Комсомолская правда" по повод изявление на говорителя на американското военно ведомство Джеф Дейвис.

По-рано този месец "в течение на четири дни бомбардировачи извършиха серия от три полета край Аляска. Те бяха проведени безопасно, професионално и при спазване на въздушното пространство на САЩ", цитира всекидневникът думи на Дейвис по агенция Спутник.

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви по-рано, че президентът на САЩ Доналд Тръмп знае за полетите на руски бомбардировачи в района на Аляска и "това не е нещо необичайно", припомня "Комсомолская правда".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase