Снимка: архив, Reuters

Първата схватка между Русия и Украйна в Международния съд на ООН завърши фактически с равен резултат, пише "Комерсант".

През март Украйна обвини Русия, че поддържа тероризма чрез финансиране и доставка на оръжия за бунтовниците в Украйна, също и че дискриминира етнически малцинства. Вчера Международният съд в Хага отхвърли иск на Киев да се блокира руската подкрепа за сепаратистите, но нареди на Москва да спре дискриминацията на татарите и други малцинства в Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Съдът не натовари Москва с никакви задължения, засягащи Донбас, а след вчерашното предварително решение предстои дългогодишно гледане на делото по същество, уточнява "Комерсант".

Съдиите само припомниха, че е необходимо да се изпълняват Минските договорености за уреждане на конфликта в Украйна, но не обвиниха нито Москва, нито Киев, че не ги изпълняват, изтъква руският вестник.
Решението на Хага задължава Русия по-специално да разреши дейността на меджлиса - представителен орган на кримските татари - забранена с решение на федералния Върховен съд, посочва "Комерсант".

Така съдът се намесва във вътрешните работи на Русия, коментира пред изданието кримско-татарският обществен деец Васви Абдураимов. Според друг активист на малцинството - Шевкет Маметов, съдебният процес в Хага е инициатива на лидерите на меджлиса, чиято цел е "да получат грантове от Запада", а "правата на кримските татари са изцяло гарантирани в Крим".

И двете страни настояваха вчера, че решението на съда в Хага е в тяхна полза. Украинският президент Петро Порошенко го нарече "многообещаващо", задоволство изрази и зам.-министърката на външните работи Елена Зеркал. Кремъл не коментира, но шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов каза, че с иска си Киев "е сбъркал в сметката", добавя "Комерсант".

"За Русия е много важно, че съдът зае принципна позиция и не подкрепи изявленията на Украйна за някаква "агресия", "окупация" или за статута на Крим", цитира "Московский комсомолец" реакция на руското външно министерство във Facebook.

Представители на украинската общност в Крим и на кримско-татарския меджлис не вярват, че Русия ще изпълни решението на Международния съд, пише руският опозиционен всекидневник "Новая газета".

Дори ако Москва възстанови дейността на меджлиса, "държавните структури ще положат усилия да превземат представителния орган на кримските татари и да го направят лоялен към Москва", заявява зам.-председателят на този орган Нариман Джелялов.

Според него подобен опит вече е имало през 2015 г., когато руски чиновници настоявали начело на меджлиса да бъде назначен "лоялен към Русия" кримски татарин. "Отказахме и точно тогава започнаха гоненията", казва Джелялов.Според него руските силови структури разполагат с "широк спектър от възможности" за натиск върху меджлиса - "от криминални дела до забрана за влизане" в Крим.

Кримските украинци се съмняват, че Русия ще се подчини на съдебното решение да осигури достъп до образование на украински език в Крим, посочва изданието.

"Кримските власти най-вероятно ще задействат любимия си отговор, че на полуострова няма желаещи да учат на украински език. В краен случай винаги могат да покажат Академическата гимназия в Симферопол, където наистина обучението е на украински. И още няколко "учреждения витрини", заявява пред "Новая газета" Леонид Кузмин, основател на Украинския културен център в Симферопол.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase