Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "време да се сложи край на бруталната гражданска война" в Сирия, където САЩ за пръв път нанесоха удар по режима след химическа атака, която се приписва на Башар Асад, предаде Франс прес.

"Време е да се сложи край на тази брутална гражданска война, да се победят терористите и да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома", заяви Тръмп на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белия дом.

Още по темата

Тръмп нарече "касапин" сирийския президент Асад, който е обвинен от западните страни, че е наредил химическата атака в Хан Шейхун, в която бяха убити 87 души, в това число десетки деца.

Тръмп допусна, че е възможно Русия, която е съюзник на режима в Дамаск, да е знаела за химическата атака.

"Определено е възможно, но все пак слабо вероятно, и знам, че в момента те разследват това. Ще ми се да мога да кажа, че те (руснаците) не са знаели, но определено може да са знаели. Те са били там", заяви Тръмп и уточни, че Пентагонът проучва станалото.

Тръмп заяви, че за него няма "абсолютно никакво съмнение", че САЩ са постъпили правилно, като са отвърнали на химическата атака с ракетен удар по сирийска военновъздушна база, отбелязва ДПА.

Би било прекрасно САЩ, НАТО и Русия да се разбират, заяви Тръмп, като същевременно призна, че отношенията между Вашингтон и Москва силно са се влошили, отбелязва Франс прес.

"Би било прекрасно НАТО и нашата страна да могат да се разбират с Русия. В момента изобщо не се разбираме с Русия. Като става дума за отношенията ни с Русия, е възможно те да са на най-ниското си ниво от когато и да било", заяви Тръмп.

Държавният секретар Рекс Тилърсън проведе "много успешни" срещи в Москва, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Ще разговарям с Рекс Тилърсън в най-скоро време. Мисля, че той проведе много успешни срещи в Русия. Ще видим", каза той.

Тръмп заяви, че срещите на Тилърсън в Москва са преминали по-добре от очакваното.

"Ще разберем какви са окончателните резултати след по-дълъг период от време. Разговорите не са най-важното. Според това, което чух, всичко е преминало добре, може би по-добре отколкото се очакваше", заяви президентът на САЩ.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase