Марин льо Пен. Снимка: архив, Reuters

Кандидатката на крайната десница за президент на Франция Марин льо Пен заяви, че ще прекрати Шенгенските споразумения за свободно движение на хора в ЕС и ще експулсира в срок от два месеца чужденците, документирани в полицията като радикализирани, ако бъде избрана за държавен глава, предаде Франс прес.

Във видеозапис в интернет сайта си Льо Пен представи десетте си приоритетни мерки, които ще приложи, ако победи на изборите.

Тя иска организирането на референдум за промяна на организацията на институциите, въвеждане на принципа за национален приоритет, защита на идентичността на френския народ и на френското културно и историческо наследство, намаляване на броя на депутатите и сенаторите.

В икономическата и социалната област Льо Пен предвижда намаляване с 10 процента на първите три ставки на данъка върху доходите и въвеждането на пенсиониране на 60 години за французите, внасяли пенсионни вноски в продължение на 40 години.

В областта на сигурността Льо Пен освен прекратяване на действието на Шенгенските договори за свободно движение, иска и възстановяване на проверките по френските граници и експулсиране на чужденците, за които има досие в полицията, че са радикализирани. Тя иска и отнемане на френското гражданство на хората с две националности, осъдени за връзки с джихадизма.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase