Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

"Отношенията между Русия и ЕС са ненормални", заявява руският посланик към европейските институции Владимир Чижов пред италианския вестник "Кориере дела сера".
 
"След толкова години изграждане на стратегическо партньорство, развитие на цялостна структура на сътрудничество, сме свидетели на замразяване на отношенията от страна на ЕС в повечето направления на институционално сътрудничество", оплаква се в интервюто Чижов.
 
Работата между Москва и Брюксел вървяла само по практически въпроси като борбата с тероризма и с климатичните промени и войната в Сирия, но връзките се поддържали само на ниво експерти.
 
Според Чижов за проблемите в отношенията е виновен ЕС, тъй като Русия си е свършила работата в изясняването на "елементите на сътрудничество, които са наистина важни".
 
Руският посланик смята, че ЕС се намира в състояние на политическа криза в няколко посоки, от които той цитира Brexit, липсата на адекватна връзка между евроинституциите, националните правителства и гражданите, както и популизма в Европа.
 
По повод дебата за бъдещето на Европа Чижов, който е автор на фразата, че България е троянският кон на Русия в ЕС, коментира, че "географията не може да бъде променена". Той добавя, че по време на разширяването Москва била наясно, че някои страни от Централна и Източна Европа били влезли в ЕС и в НАТО, само за да се отделят от влиянието на Русия.
 
Чижов смята, че Европа на различни скорости би била по-ефективна от настоящата конструкция. Още с публикуването на 5-те сценария за бъдещето на Европа от Жан-Клод Юнкер било ясно, че вариантът за ЕС на различни скорости ще събере най-голяма подкрепа. И това щяло да се случи, независимо че някои държави са против него, защото се опасяват, че ще останат в периферията. Европа вече е на различни скорости, констатира руският дипломат, като се аргументира с еврото и с Шенген.
 
Руският посланик коментира и санкциите срещу Москва заради окупирането на Крим, които ЕС продължи до 31 юли 2017 г.
 
"По този въпрос ние преговори с ЕС не водим, от никого нищо не искаме. Достатъчно сме търпеливи да дочакаме момента, когато в ЕС ще се набере критична маса и ще се появи политическа воля, за да се случат нужните промени", казва посланикът.
 
Според него всеки път, когато в Брюксел се обсъждат санкциите, има държави, които се обявяват за тяхната отмяна, но решението непрекъснато се отлага.
 
Руската позиция е, че санкциите са несправедливи, тъй като са били въведени, за да стимулират Кремъл да започне политически диалог с Украйна, което е било направено с подписването на Минското споразумение. Последващото обвързване на европейските и американските санкции с изпълнението на тези договорености Русия смята за необосновано.

Чижов изразява разочарование от американския президент Доналд Тръмп, който "се изказа по много въпроси в предизборната си кампания, но сега ситуацията е различна. НАТО вече не е "остарял механизъм", а санкциите все още са в сила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase