Снимка: БТА

Доналд Тръмп толкова пъти се е хвалил колко невероятен бизнесмен е, че може би е разбираемо да сбърка старата си позиция с новата.

"Ние сме много могъща компания", заяви президентът на САЩ по време на пресконференцията в Белия дом, заедно с германския канцлер Ангела Меркел. "Ние сме много могъща компания...страна. Ние сме много, много силна страна", поправи се бързо наследникът на Обама в Белия дом.

Още по темата
Никой не трепна от думите му и не показа да е забелязал нещо, а Тръмп продължи, без да му мигне окото, с думи, които със същия успех може да е използвал многократно за своите компании, отбелязва АП:

"Скоро ще бъдем на ниво, на което може би никога преди не сме били", добави той.

По време на пресконференцията Тръмп в един момент се опита да разчупи леда с шега как и двамата с канцлера са били жертва на подслушване, и макар че и двете страни се постараха да загладят различията в мненията, давайки тон за бъдещите трансатлантически отношения, личеше си, че помежду им липсваше топлината на дългогодишното приятелство между Меркел и предшественика на Тръмп, Барак Обама, отбелязва ДПА.

"Поне имаме нещо общо, може би!", пошегува се Тръмп, намеквайки за подслушването от Националната агенция за сигурност на мобилния телефон на Меркел по време на администрацията на Обама преди четири години.

Шегата му беше приета със спорадичен смях от журналистите, докато Меркел остана невъзмутима, концентрирана върху записките си на катедрата пред себе си, без да прояви интерес към разравянето на миналото, предаде ДПА.

За подслушването на телефоните на Меркел и на други лидери се разбра през 2013 г. от разкритията на Едуард Сноудън и тогава вбеси Германия и сериозно навреди на отношенията на Вашингтон с един от най-важните му европейски партньори.

Запитана за общуването с Тръмп, който е бизнесмен, а не политик от кариерата, Меркел отговори, че хората влизат в политиката от различни среди и по различни пътища и това внася разнообразие в мненията, което е добро нещо. Тя призна, че понякога е трудно да се стигне до компромис, но "това е нещо нормално".

"Ако не беше така, нямаше да има нужда от политици", каза тя, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase