Снимка: Reuters

Европейският съюз има готовност да започне в рамките на 48 часа преговорите за напускането на Великобритания, след като Лондон подаде искането за това, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Очаква се британският премиер Тереза Мей да задейства процедурата в края на март.

"Не харесвам Брекзит, но това не е краят на Европейския съюз", заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той добави, че не иска да бъде на мястото на британците, когато раздялата започне.

Според него напускането на Великобритания не само не притеснявало останалите еврочленки, но дори ги стимулирало да продължат заедно.

Мнението на Юнкер обаче изглежда не се споделя от председателя на Съвета Доналд Туск, който каза, че Брекзита е оптимистично събитие за Европа: "Това е реалността, не е нашият избор", каза той.

Европейските лидери, без Тереза Мей, дебатираха бъдещето на Европа в Брюксел днес. Туск каза, че разговорът бил "оптимистичен и позитивен". Той добави, че главната политическа цел на ЕС е да остане единен и позициите на оставащите 27 страни го карали да бъде оптимист.

Междувременно вчера президентът Румен Радев установи първи официален контакт от страна на България с главния преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние.

Пресцентърът на Радев съобщи, че двете страни споделяли разбирането, че преговорите трябва да се водят от името на ЕС, като не се допуска отделните държави членки да договарят индивидуално специални условия за бъдещите си отношения. По отношение на статута на европейските граждани, живеещи във Великобритания, "трябва да бъде постигнато взаимноприемливо решение", съобщават от екипа на Радев, без никакви други подробности.

Барние беше решил да посети всички европейски столици преди началото на развода, за да обсъди с националните власти какви са очакванията им от условията за раздялата, както и най-важните червени линии при преговорите, които Европейската комисия ще води с Лондон от тяхно име. Това обаче няма да се случи за България, тъй като в София няма постоянно правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase