Снимка: Reuters

Русия заяви днес, че е готова да помогне за обединението на Либия и че иска да насърчи диалога между властите в Триполи и фракциите в източната част на страната, предаде Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров разговаря вчера в Москва с ръководителя на подкрепяното от ООН правителство в Триполи Файез Сарадж.

Още по темата

Министерството на външните работи на Русия съобщи днес в писмено изявление, че разговорите са били фокусирани върху това как да бъде постигнат напредък в усилията за обединение на Либия.

"Москва потвърди готовността си да работи в тясно сътрудничество с всички страни в Либия с цел намиране на взаимноприемливи решения за създаване на условия за стабилно развитие на Либия като единна, суверенна и независима държава", посочи дипломатическото ведомство, цитирано от БТА.

Визитата на Сарадж е възприемана като опит за преодоляване на патовата ситуация между правителството в Триполи и Халифа Хафтар, военен командир, подкрепян от фракции в Източна Либия.

Според комюнике, публикувано от канцеларията на либийския премиер, Сарадж е казал, че Русия може да изиграе положителна роля в Либия, благодарение на връзките й с различни либийски партии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase