Снимка: архив Reuters

Ким Чен Нам - убитият преди дни полубрат на севернокорейския лидер не винаги е бил изгнаник от КНДР.

Някога "Генералчето", както наричаха първородния син на Ким Чен Ир, беше смятан за наследник на властта в Пхенян. Една фундаментална погрешна стъпка го осъди на истинско изгнание, откъдето той засили критиките си срещу режима в Пхенян.

Още по темата

Завареният брат на настоящия лидер Ким Чен Ун беше убит в понеделник на 45-годишна възраст на летището в Куала Лумпур при загадъчни обстоятелства, които припомнят най-тежките моменти от Студената война. Някои медии заговориха за отровни игли, пише Пак Чан Кьон от Франс прес.

Плод на връзката на баща му с родената в Северна Корея и починала в Москва актриса Сон Хе Рим, Ким Чен Нам следва в Швейцария и Русия и говори няколко езика, включително японски, припомня БТА.

Запален по компютрите, след завършването си той се връща в Пхенян и оглавява стратегията за развитие на информационните технологии на севернокорейския режим.

Още преди първородният син със заоблено лице от династията Ким да изпадне в немилост обаче, южнокорейските тайни служби го определят като слаб фактор в севернокорейската политика, тъй като му липсват качества за политик.

"Наричат го "Генералчето" само защото е син на Скъпия Генерал, вожда", казваха в Сеул в началото на първото десетилетие на века.

Ким Чен Нам става известен през 2001 г. с една странна авантюра, донякъде в духа на талантите на баща му в областта на тайните операции. Той бил арестуван на летището в Токио с подправен доминикански паспорт, в компанията на две жени и едно дете. Тогава казал на властите, че иска да посети токийския Дисниленд.

След това премеждие Ким Чен Нам живее на практика в изгнание със семейството си в Макао, Сингапур или Китай. Говори се, че често пътувал до Банкок, Москва и Европа.
Природения му брат Ким Чен Ун поема властта след смъртта на баща им през декември 2011 г.

Ким Чен Ун – просто "символ"

Още преди брат му да наследи властта, Чен Нам казва, че тя не го интересува, а в интервю на корейски за японската телевизия "Асахи" през октомври 2010 г. казва, че е "против предаването й по наследство на трето поколение в семейството".

Той задълбочава още повече нещата през януари 2011 г., като заявява пред японски вестник, че баща му също бил против наследяването на властта, но избрал по-малкия му брат да го наследи, "за да стабилизира страната".

"Предаване на властта по наследство няма дори при китайския ръководител Мао Цзедун", припомня той и допълва: "Това не съответства на социализма и баща ми беше против".
Година по-късно той изразява съмнения в качествата на по-младия си брат.

"Питам се как един млад наследник, който има само две години подготовка, може да е способен да поеме абсолютната власт", пише той до в. "Токио Шимбун".

Дни по-късно е публикувано есето му "Моят баща Ким Чен Ир и аз", написано от японски журналисти въз основа на разговори с Ким Чен Нам.

Финансови затруднения

Ким Чен Нам подчертава, че севернокорейският режим е изправен пред нерешима дилема: "Без реформа, икономиката ще се срине. Реформи обаче биха довели до криза и край на режима".

През октомври 2012 г. южнокорейската прокуратура съобщи, че севернокореец, задържан като шпионин, е признал съучастието си в подготвена през 2010 г. инсценировка на пътна катастрофа в Китай, при която трябвало да загине Ким Чен Нам.

Същата година московският седмичник "Аргументи и факти" съобщи, че той е имал финансови затруднения, след като Пхенян е спрял издръжката му заради критиките му срещу наследяването на властта. Чен-нам бил изхвърлен от луксозен хотел в Макао с дългове от 150 000 долара.

Синът на Ким Чен Нам - Ким Хан Сол, роден през 1995 г. следва в Мостар, Босна, а после в клона в Хавър на парижкия Институт за политически науки.

През октомври 2012 г. в интервю на английски за финландската телевизия Юле, взето в Мостар, младежът с обеца на ухото нарече чичо си Ким Чен Ун "диктатор" и увери, че баща му "не се интересува много от от политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase