Снимка: архив Reuters

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов отправи злокобно предупреждение: "Светът се готви за война", съобщава АBС News . С оглед предстоящия телефонен разговор между Тръмп и Путин, Горбачов призовава лидерите да сложат край на това, като инициират резолюция на ООН, която по същество да забрани ядрените войни.

"Призовавам членовете на Съвета за сигурност на ООН – органът, носещ главната отговорност за международния мир и сигурност – да направи първата крачка", пише нобеловият лауреат за мир в статия за списание Time, предаде "Фокус".

"Конкретно предлагам на среща на Съвета за сигурност на ниво държавни глави да се приеме резолюция, в която да се заявява, че ядрената война е нещо недопустимо и никога не трябва да се случи".

"Смятам, че инициативата за приемането на подобна резолюция трябва да дойде от Доналд Тръмп и Владимир Путин – президентите на двете държави, притежаващи над 90% от световния ядрен арсенал и поради това носят специална отговорност", посочва той.

Хиляди известни учени, сред които и 11 Нобелови лауреати, подписаха петиция срещу указа на американския президент Доналд Тръмп за ограничаване на приемането на бежанци в страната с цел да не могат да влизат ислямски терористи, съобщи днес  вестник "Вашингтон пост".

Според вестника петицията е била приготвена и разпространена още в четвъртък, преди президентът да подпише указа. Сред първите подписали са редица насители на Нобелова награда, медалисти на премиите "Фийлдс" и "Джон Бейтс Кларк", членове на Националната академия на науките.

Вчера в Харвардския университет се е състоял протестен митинг срещу намерението на Тръмп. Подобни протестни прояви е имало и в редица други университети из цялата страна през последните дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase