Снимка: Bulgaria ON AIR

Бежанци превзеха гарата в Белград. Журналистката Ели Юрукова, която от години живее в сръбската столица, каза, че повечето отмигрантите са намерили убежище в стари сгради и складове в райони на гарата.

Още по темата

Юрукова обаче опроверга информациите на световните медии за критичната обстановка и каза, че в сръбските медии не се говори с драматичен тон.

"Сърбите сякаш са свикнали с мигрантите", сподели тя в скайп връзка за Bulgaria ON AIR.

"Тук се съобщава, че има място във всички бежански центрове, но мигрантите не искат да отидат там, защото се страхуват от депортиране", допълни тя.

Ели Юрукова не вярва в този момент да има ескалиране на напрежението: "По-скоро хуманитарните организации и сръбските власти се опитват да поставят тази мигрантска драма в рамките на институциите, но те не могат насила да накарат чужденците да отидат в центровете за бежанци".

Тя добави, че в Белград не са се чували екстремни критики и изявления във връзка с бежанския поток. Юрукова обясни, че сърбите са се сблъскали с такъв от Босна, Хърватия, Косово и те просто имат опит с мигрантите, както и самите сръбски власти.

"Аз мисля, че в съзнанието на сърбите има едно много по-голямо съчувствие, защото може би са видели трагедията на бежанци от региона", заключи Ели Юрукова. Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase