Снимка: Reuters

Атина не планира да заселва необитаеми острови в Егейско море, макар и да има идея за развитието им, съобщи зам.-министърът, отговарящ за корабната индустрия Нектариос Санторинос, цитиран от "Катимерини".

Коментарът е във връзка с изявленията на Анкара, че няма да приеме политика на заселване на 28 малки острова, намиращи се между двете държави. Санторинос коментира още, че Гърция може да прави планове за своите територии.

Гърция и Турция бяха на крачка от война на няколко пъти, последно през 1996 година, заради напрежение около тези острови. Техният статут е уреден с Договора от Лозана. Турция нарича тази зона "сива", посочва от своя страна Greek Reporter.

"За Гърция няма сиви зони в Егейско море - всичко е ясно и в съзвучие с международното право", коментира и зам.-министърът на отбраната Димитрис Вицас.

Напрежение между двете държави се появи и в началото на годината, когато гръцки рибари навлязоха в териториалните води на о. Имиа (Кардак), който предизвика споровете между Атина и Анкара през 1996 година.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase