Снимка: архив, Reuters

Турция и Русия са съгласували план за широкообхватно примирие в Сирия, съобщи Анадолската агенция, като се позова на свои източници.

По информация на агенцията договореностите предвиждат прекратяване на бойните действия в полунощ на 29 декември, като не обхващат терористичните организации.

Планът се отнася до всички райони на Сирия, в които се водят боеве между правителствената армия и групировките на въоръжената опозиция. Планът ще бъде представен на страните в конфликта.

Анадолската агенция посочва, че ако споразумението за примирие бъде изпълнено, то в казахстанската столица Астана с подкрепата на Русия и Турция ще започнат преговори за политическо урегулиране на конфликта. Москва и Анкара ще бъдат гаранти за това урегулиране.

През последните няколко дни между руския външен министър Сергей Лавров и турския му колега Мевлют Чавушоглу се проведоха интензивни преговори по телефона, посветени на Сирия и срещата на представители на опозицията и сирийското правителство в Астана, а вчера Чавушоглу обсъди подготовката на междусирийския диалог с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. Освен това преди седмица Лавров, Чавушоглу и Зариф проведоха тристранна среща в Москва, на която съгласуваха съвместно изявление за политическия процес в Сирия.

Както съобщи по-рано пред ТАСС лидерът на една от сирийските опозиционни групировки Кадри Джамил, срещата на представителите на Дамаск и на опозицията ще се състои в Астана през втората половина на януари. След това работата ще продължи в Женева, където специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура планира за 8 февруари пореден кръг от преговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase