Анис Амри. Снимка: Reuters

Тунизиецът Анис Амри, заподозрян за нападението срещу коледен базар в Берлин в понеделник, още преди няколко месеца е предлагал на ислямистки групи да бъде използван като атентатор самоубиец, предаде ТАСС, като се позова на германското сп. "Шпигел".

Изданието цитира данни от електронно следене на екстремисти, извършвано от специалните служби. Тази информация обаче не е била достатъчна за задържането му.

Още по темата

Органите на реда също така са установили, че той е бил свързан с разбита преди няколко седмици от властите германска клетка на терористичната организация "Ислямска държава".

Амри трябвало да бъде депортиран от Германия още преди време, но това не станало поради липса на координация между германските и тунизийските власти - миграционните органи в африканската държава заявили, че той не е гражданин на Тунис, и отказвали да му издадат нов паспорт. В крайна сметка документите пристигнали в Германия едва вчера.

Тунизиецът, заподозрян за нападението в понеделник, е бил регистриран в приют за бежанци в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, но напоследък се е намирал в Берлин. Неговият брат, живеещ в Тунис, заяви за германския в. "Билд", че Амри нямал постоянно местожителство и нощувал на различни места.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase