Снимка: БТА

Руският външен министър Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери не постигнаха никакъв напредък за евентуално примирие в сирийския град Алепо след две кратки неофициални срещи в кулоарите на съвещанието на ОССЕ в Германия, предаде Франс прес.

Няма нито напредък, нито заключение за Алепо, каза американски представител малко преди Кери да отпътува от Хамбург, където се провежда годишно заседание на външните министри от 57-членната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа. Според източника Кери заявил пред руския печат, че усилията ще продължат.

Лавров отхвърли днес "мита за руска заплаха", като обвини "войнолюбието на Запада за дестабилизирането на Европа".

"Само диалог между равни ще даде възможност за създаване на атмосферата, необходима за обективен анализ на (руския и западния) военен потенциал в Европа", заяви руският министър в Хамбург.

Да разгледаме заедно една карта на Европа и да видим кое къде се намира и на кого принадлежи. Убедени сме, че този анализ ще покаже по убедителен начин както че руската заплаха е мит, така и откъде идва истинската заплаха, подчерта той, имайки предвид разширяването и разполагането на натовски войски на изток, което Москва осъжда като заплаха за сигурността й.

Лавров отбеляза, че западните намеси в Близкия изток са дестабилизирали района до степен да бъде заплашена европейската сигурност. Необходим е честен разговор за причините за миграционната криза в Европа, която е резултат от грубата намеса във вътрешните работи на страни от Близкия изток и Северна Африка, довела до хаос и тероризъм, изтъкна той.

Във връзка с конфликта в Източна Украйна, Лавров каза, че Киев е този, който пречи на усилията за мир, като отказва да влезе в пряк диалог с проруските бунтовници в Донбас.

Украинският външен министър Павло Климкин на свой ред разкритикува остро "руската агресия" и за пореден път настоя за разполагане на въоръжена полицейска мисия на ОССЕ в зоната на конфликта на руско-украинската граница. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase