Снимка: архив, Reuters

Изтезанията и малтретирането са широко разпространени в Турция в периода след провалилия се опит за преврат през юли, заяви експерт от ООН, като предупреди, че затворите и арестите в Турция са препълнени, съобщи ДПА.

Нилс Мелцер, специален докладчик на ООН по проблемите на изтезанията, направи това изявление в края на шестдневното си посещение в Турция.

Повечето от посетените обекти бяха претъпкани, като заетостта варираше от 125 до над 200 процента от капацитета на обектите, заяви Мелцер, като същевременно отбеляза, че ситуацията в затворите е задоволителна.

Мелцер бе критичен за мерките, въведени при извънредното положение в Турция, казвайки, че хората се държат до 30 дни в ареста без съдебно решение и без достъп до адвокат по пет дни.

Килиите в ареста, в които в момента се държат хора до 30 дни без достъп до чист въздух, не са подходящи за държане на когото и да било за повече от 48 часа, каза Мелцер.

Експертът посочи, че в Турция има "климат на сплашване", който обезкуражава хората да подават жалби. Той призова турските власти по-добре да разследват твърденията за малтретиране.

Турция държи под арест около 37 000 души във връзка с опита за преврат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase