Снимка: архив Reuters

Българският външен министър в оставка Даниел Митов заяви, че Лозанския договор от 1923 г. не засяга България.

Договорът стана особено дискутиран, след като президента на Турция Реджеп Ердоган го постави под съмнение и поиска неговото ревизиране, заплашвайки с промяна на границите на Балканите.

Турският президент посочи, че условията, посочени в Лозанския договор "не са свещени".

Българският външен министър Даниел Митов обаче не е прекалено разтревожен от тези амбиции на Ердоган.

Още по темата

"Хубаво е Ердоган да ограничи границите на сърцето си до границите на Турция", повтори Митов своите думи по повод предишно изказване на турския президент.

"Президентът Ердоган е хубаво да се фокусира върху случващото се в Турция и подобно говорене, насочено към ревизиране на съвременни граници, е недопустимо. Работим в рамките на международното право. България е наследник на огромна територия, и ние имаме подобни случаи в историята си. Така ли ще я караме?", попита Митов и допълни, че такъв тип изказване не може да бъде одобрено от българската държава.

Какво урежда Лозанският договор, та Реджеп Ердоган вечно да поглежда към него?

Мирният договор е подписан през 1923 г. от Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Сърбо-хърватско-словенското кралство от една страна и от Турция от друга.

В резултат на договора Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от Египет, Судан, Триполитания, Месопотамия, Палестина, Трансйордания, Ливан, Сирия и островите в Егейско море - Лимнос, Самотраки, Митилини, Хиос, Самос и Икария.

Всъщност именно Лозанският договор от 24 юли 1923 г. в Раздел I, Териториални клаузи, определя българо-турската граница по течението на реките Резовска и Марица. Договорът определя и сегашната българо-турска граница по долината на Марица.

Това на практика означава, че всяко искане за преразглеждане на клаузите на договора засяга и застрашава България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase