Снимка: архив Reuters

Проруският кандидат Игор Додон спечели вчерашните президентски избори в Молдова, побеждавайки проевропейската си опонентка Мая Санду, предаде Франс прес.

При преброени 97 процента от подадените бюлетини на вчерашния втори тур, Додон събира 55,3 процента от гласовете на избирателите, а Санду е с 44,7 процента, обяви избирателната комисия. Додон излезе победител и на първия тур на 30 октомври.

В Молдова ситуацията с двамата кандидат-президенти беше почти същата. Проруският Игор Додон събра 55,3%, а съперничката му - проевропейската Мая Санду загуби с 44,7%.

"Спечелихме. Всички го разбраха", каза Додон на среднощна пресконференция.

За пръв път от 1997 г. Молдова избира държавен глава на всеобщи избори, чиято избирателна активност достигна 53,3 процента, отбелязва БТА.

Додон е лидер на Партията на социалистите на Република Молдова и бивш министър на икономиката. Санду е бивша министърка на образованието и е работила в Световната банка.

Президентските избори поставиха едни срещу други привържениците на сближаването с Русия и защитниците на евроинтеграцията. Додон обеща да работи за промяна на икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, подписано през 2014 г. от проевропейските молдовски власти. Той обещава да направи така, че страната му да може да търгува както с Русия, така и с ЕС.

Това споразумение позволи постепенното отваряне на европейския пазар за молдовски продукти и в момента половината износ на Молдова е към блока. Тази стъпка обаче разгневи Москва, която веднага наложи ембарго върху вноса на плодове и месо от Молдова, наказвайки по този начин молдовците, голяма част от които се прехранват от земеделие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase