Снимка: архив, Reuters

Руски експерти са били във връзка с някои членове на екипа на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания, съобщиха поотделно висш руски дипломат и говорителят на руския президент Владимир Путин, цитирани от Асошиейтед прес.

Това бе периодът, в който САЩ обвиняваха Русия, че е хаквала електронната поща на Демократическата партия на САЩ, припомня АП.

Още по темата

Говорителка на Тръмп отрече тези руски твърдения, но те така или иначе породиха подозрения за отношенията на новоизбрания президент на САЩ с руското ръководство, които хвърляха сянка по време на цялата предизборна кампания на републиканския претендент и на битките му с неговата съперничка от демократите Хилари Клинтън.

Дмитрий Песков - говорителят на Путин - каза в интервю за АП от Ню Йорк, че руски експерти са били в контакт с хора и от двете кампании - на Тръмп и на Клинтън. Той добави, че подобни контакти са "съвсем естествени, съвсем нормални".

"Наши експерти, наши специалисти по САЩ, по международни проблеми, разбира се, непрекъснато разговарят с американските си колеги тук, включително и с тези от екипа на Тръмп", посочи Песков."Съвсем естествено е руските експерти да търсят диалог с хора от различни лагери, за да разберат какви са основните течения, главните тенденции и нюансите, позициите на различните партии и лагери тук, в САЩ", каза той.

По-рано вчераза руски контакти с хора от кампанията на Тръмп преди изборите говори и руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от Интерфакс и ДПА. "Ние, разбира се, ще продължим тези контакти и след изборите", добави Рябков, говорейки след изненадващата победа на републиканския кандидат в президентските избори в САЩ.

Говорителката на Тръмп - Хоуп Хикс, отрече да е имало такива контакти. "Такова нещо никога не се е случвало. Нашата кампания не е имала никакви контакти с никакви чуждестранни институции по време на кампанията", подчерта тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase